Menu Close

Danas nosimo ružičasto

Dan ružičastih majica je dan posvećen borbi protiv vršnjačkog zlostavljanja, a obilježava se širom svijeta. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula grupa kanadskih aktivista nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven u ružičastoj majici kojom je htio pružiti podršku majci oboljeloj od raka dojke. Aktivisti su kupili 50 ružičastih majica i distribuirali ih njihovim vršnjacima.

U sjećanje na te događaje, DV Vukovar I se priključio obilježavaju Dana ružičastih majica, odnosno obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kako smo to obilježili? Zadnju srijedu u veljači obukli smo ružičaste majice te provodili niz aktivnosti kojima smo djeci na primjeren način nastojali osvijestiti opasnost nasilja te važnost uvažavanja i poštivanja drugih. Provodile su pojedinačne aktivnosti u skupinama kao i aktivnosti na nivou objekta. Djeca su oslikavala, izrezivala, bojala, pravila ružičaste majice, a svaka aktivnost svoju je puninu dobila i uz primjerena obrazloženja i tumačenja odgojitelja.

”Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno, u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.”

 – Centar za edukaciju i prevenciju nasilja

U sklopu provedenih aktivnosti, u Centralnom objektu nastala je i pjesmica:

 

Sve ručice male,
na majicu su stale.
STOP NASILJU
pokazale.
Grlite se njima,
zato postoje.
Nasilje iza nas,
ostalo je.
Maleni smo, al znamo
grliti se njima.
Prijateljstvo one grade,
poručujemo svima. 

Povezane vijesti