Menu Close

Riječ ravnateljice

Kažu da je u životu svakoga čovjeka najvažniji početak, no u životu većine Vukovaraca bilo je mnogo početaka. Godine, 1991. odlazimo iz ratom opustošenog grada, ali s odlučnom namjerom da ćemo se vratiti. Ta misao držala nas je cijelo vrijeme progonstva. Bio je to jedan od početaka koji će svoju puninu doživjeti tek povratkom u Vukovar.

Dugih sedam godina trajala je naša odiseja , a onda 4. veljače 1998. godine došla je vijest o povratku u Vukovar. Sa uzbuđenjem, srećom, ali i tjeskobom ušli smo u naš Vukovar i netom obnovljeni vrtić. Bio je nov, blistav, ali nedostajala su djeca, žamor njihovih glasova i njihov smijeh. S beskrajno puno entuzijazma, strpljenja i ljubavi pripremali smo prostor za dolazak prve djece. Vrtić smo svečano otvorili 11. svibnja 1998. godine s jednim „našim“ i jednim „posuđenim“ djetetom. Nismo očajavali jer smo već u jesen imali 33 polaznika, a od tada, svake godine sve više. Tijekom proteklih godina bilo je uspona i padova, ali znali smo da je naš grad naša snaga i naša sigurna luka.

Ubrzo smo postali aktivni sudionici svih događanja u gradu. Prvi put u proljeće 1999. godine djeca su u svom gradu zapjevala pjesmu „Slavonci smo i Hrvati pravi“. Tijekom godina smo se širili i rasli. Uz pomoć našeg osnivača, Grada Vukovara i cijele Hrvatske otvorili smo područne objekte na još tri lokacije u gradu ( PO Leptirić, PO Mitnica, PO Vukovar novi) i dvije lokacije na selu (PO Sotin i PO Bogdanovci).

Danas, dvadeset godina kasnije imamo 560 djece u 26 odgojnih skupina. Od navedenih skupina šest ih je specijaliziranog programa za jasličku djecu, jedna je skupina u kojoj se provodi program katoličkog vjerskog odgoja i dvije su skupine programa predškole. Organizirani su i različiti kraći programi (engleska, sportska i vjerska igraonica) u koje je uključeno oko 270 djece. Utemeljeni na suvremenoj humanističko razvojnoj koncepciji, provodimo 10-satni cjelodnevni program usmjeren k razvoju cjelokupne ličnosti svakog djeteta uvažavajući pri tome individualne potreba i interese, kulturu obitelji i zajednice u kojoj živimo i djelujemo.

Danas s ponosom govorimo da dušu našega vrtića čine djeca, ali i djelatnici koji s puno ljubavi, stručnosti i požrtvovanja brinu i skrbe za svako dijete. Bogaćenjem djetetovog iskustva, pružanjem potpore igri, učenju i druženju nastojimo pomoći svakom djetetu da bezbrižno odraste. Naš rad i trud vodi vrtić u smjeru otvorene, fleksibilne i dinamične zajednice djece i odraslih. Kako su nam ljubav prema djetetu i skrb za njegove potrebe bile najjači motiv u ovoj dvadesetogodišnjoj priči, tako su nam sada upravo ta djeca budućnost našeg grada, oni su naša snaga i naše nasljeđe.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I
Mirjana Kulić