Menu Close

Ljeto u vrtiću

U ljetnim mjesecima, rad u vrtiću organizira se prvenstveno za djecu čiji roditelji nisu u mogućnosti koristiti godišnji odmor. Na osnovu rezultata ankete o potrebama korištenja vrtića, koju svake godine u svibnju provodimo s roditeljima, izrađuje se organizacija rada. Odgojne skupine formiraju se prema dobi i broju prijavljene djece. Uvijek vodimo brigu o sastavu skupina, tražimo sličnosti među djecom prema navikama u dnevnim rutinama, pripadajućim matičnim skupinama, prijašnjim zajedničkim iskustvima, međusobnom poznavanju i poznavanju odgajatelja koji će s njima raditi. Odgojitelji koriste svoj godišnji odmor, pa su vrlo česte izmjene odgojitelja u skupinama. Odgojne skupine mijenjaju se po potrebi, ovisno o sastavu djece koja trenutno borave u vrtiću. Nije uvijek moguće uvažiti baš sve kriterije i pomiriti sve navedene elemente na zadovoljstvo djece i roditelja, no činimo najbolje što znamo i možemo, u najboljem interesu naše djece.

 Djeca koja ljeti dolaze u vrtić, često nisu oduševljena mješovitim skupinama, promjenama soba boravka i odgajatelja, ponekad i boravkom s nepoznatim odgajateljima. Kod mlađe djece se ponavlja adaptacija.

U želji da im olakšamo posljedice takve organizacije, dajemo sve od sebe kako bi im ljetni dani provedeni u vrtiću bili ispunjeni radosnim doživljajima. Koristimo lijepo vrijeme za boravak vani: ne terasi i igralištima. Boravak djece ne otvorenom je ono što najviše pogoduje zdravom i cjelovitom razvoju djece. A kada su ovako ljetne temperature, aktivnosti s vodom su upravo najbolje za stvaranje vrtićke razonode. Voda je odličan medij za istraživanje, a u periodu visokih temperatura – i odličan način rashlađivanja.

Povezane vijesti