Menu Close

„Božićna bajka u Božjim ovčicama“

Prosinac je mjesec kada sve aktivnosti imaju jednu posebnu emotivnu notu, a protkane su čarobnim, estetskim doživljajem. Kroz prilagođene aktivnosti proživljavaju se i razni blagdanski običaji. Ove godine tijekom adventa, djeca naše skupine, iako na malo drugačiji način zbog trenutnih epidemioloških mjera, mogla su uživati i učiti kroz ponuđene sadržaje.

Običaj kićenja i estetskog uređenja bio je prvi korak. Naš prostor je uz pomoć roditelja zablistao novim sjajem lampica, girlandi i ostalih ukrasa.

Na samom početku željeli smo saznati što djeca znaju o adventu. Doznali smo da im je advent poznat i veže se uz blagdan Božića. Kako se vrijeme Božića približavalo odlučili smo izraditi adventski kalendar dobrih djela kako bi što lakše brojali dane do Božića. U našoj skupini najveća radost bila je kada se spomene sv. Nikola. Djeca su znala kako se pokloni nose u čizmice te su i sami odlučili izraditi čizmice i poklone za Nikolu.

Kakav bi to bio advent bez adventskog vjenčića. I ove godine izradili smo ga za našu sobu. Topili smo stare svijeće i od njih izradili  nove za naš vjenčić. Uz okupljanje i molitvu naučili smo što predstavljaju četiri svijeće – simbol povjerenja, mira, ljubavi i radosti.

Kako je pšenica jedno od glavnih obilježja Božića, tako smo i mi u našoj skupini na blagdan sv. Lucije posijali pšenicu. Djeca su svakodnevno zalijevala i s velikom znatiželjom promatrala kako buja, klija.

Naša Gradska knjižnica Vukovar nas je u ovim danima darivanja razveselila s novim božićnim slikovnicama koje su pobudile dječju želju za istraživanjem te osigurala bogate razvojne poticaje.

Tih dana u našoj sobi čule su se i božićne pjesme od kojih su djeca najviše zavoljela „ Zvončiće“ plešući u formi kruga, dok je jedan dječak svirao gitaru.

Kroz likovno – kreativne aktivnosti provukli smo običaj darivanja i izvlačili „tajnog prijatelja“. Tako je svatko od djece imao mogućnost izraditi i ukrasiti poklon za svog prijatelja iz skupine. Ova aktivnost je kod djece izazvala veliku želju, a posebno ih je veselio dan, trenutak samog darivanja….

Povezane vijesti