Menu Close

ESEP/eTwinning seminar, Vlora, Albanija “ESEP/eTwinning as an opportunity for ECEC teachers from Mediterranean Countries”

Agencija za mobilnost i programe Europske unije 9. travnja 2024. donijela je Odluku  kojom se odabiru sudionici za sudjelovanje na seminaru u okviru mreže eTwinning pod nazivom seminar “ESEP/eTwinning as an opportunity for ECEC teachers from Mediterranean Countries” od 27.5.2024. do 29.5.2024. u Albaniji u gradu Vlora.
Odlukom su odabrane Kristina Zorić-Beslema za korisnika Dječji vrtić Vukovar I iz Vukovara i Apolonija Boras za korisnika Dječji vrtić Potjeh iz Slavonskog Broda.
Organizator seminara bio je NSO Albania – ESEP/eTwinning koji je povezao 65 sudionika  iz Cipra, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke i Hrvatske u zajednicu učenja istih i sličnih interesa. Nakon upoznavanja, prvoga dana, razgovarali smo o odgojno-obrazovnoj profesiji te kako promišljati o što kvalitetnijem pristupu i radu s djecom. Suradnjom i radom na ESEP/eTwinning projektima međusobno usavršavamo vještine za prepoznavanje individualnih potreba i prava djece te dobrobiti za sve uključene.
Vrlo inspirativno predavanje je održala Dhurata, ambasadorica eTwinninga u Albaniji. Govorila je o vještinama potrebnim za čuti i prepoznati dijete, jer svi smo različiti i imamo različite potrebe. Opisala nam je svoje iskustvo kao eTwinner, objašnjavala dobrobiti umrežavanja i zajednice učenja u Albaniji i samim tim utjecaja na kurikulum i obrazovnu politiku. Prvi put na seminaru i općenito u eTwinning zajednici sudjelovali su predstavnici ministarstva obrazovanja iz Kosova.

Drugi dan seminara bio je vrlo izazovan i pun različitih sadržaja. Pogledali smo primjere dobre prakse i nagrađenih učitelja. Nakon toga smo se podijelili u dvije grupe ovisno jeste li novi eTwinner ili imate nekog iskustva. U našoj grupi radili smo aktivnosti na stranici ESEP za podršku, umrežavanje, profesionalno razvijanje i radu na projektima odgojno-obrazovnih stručnjaka s pozicije učenika i s pozicije učitelja. Predstavljali smo ideje za projekte i tražili partnere. Nakon radnog dijela uslijedio je kulturno zabavni dio. Posjetili smo grko-katolički manastir iz 13. stoljeća, džamiju iz 16 st., stari dio grada i Trg neovisnosti. Šećer na kraju bila je gala večera i zabava na kojoj smo plesali tradicionalne plesove iz svih zemalja sudionika.

Trećega dana seminara koristili smo IKT alate u odgojno – obrazovnom procesu te smo predstavili autorske projekte unutar grupa, a projekt „I am like You“ osnivača Albanije i suosnivača Hrvatske već je odobren od strane NSO-a obaju zemalja i započet će u rujnu. Nakon svečanog zatvaranja Seminara uslijedila je podjela Potvrda o sudjelovanju, zajednički ručak, a nakon ručka uputili smo se prema hramu Kuzum Baba. Kuzum Baba je prirodna terasa isklesana uz more, smještena na brdu iznad grada Vlore. Ime je dobio po Sejjid Ali Sulltanu, poznatom kao Otac Kuzum (Quzum Baba), bektašijskom duhovnom vođi, koji je prema lokalnoj tradiciji ovdje pokopan.
Albanija ove godine sudjeluje 10.godinu u ESEP/eTwinning zajednici sa svojih 10 ambasadora, a kao domaćini Seminara su se pokazali kao topli, srdačni, susretljivi i s izuzetnim entuzijazmom za promjenama u razvoju škole i obrazovanja.

Autori:

Apolonija Boras, mag.praesc.educ.
Dječji vrtić Potjeh, Slavonski Brod

Kristina Zorić-Beslema, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja
Dječji vrtić Vukovar I, Vukovar

Povezane vijesti