Menu Close

Početak rada s potencijalno darovitom djecom

Iako svi vjerojatno imamo ideju o tome što to znači darovitost, ponekad ne uviđamo svi da i predškolska djeca mogu biti darovita. Zapravo je jako lako previdjeti karakteristike darovitosti kod male djece. Međutim, već u vrtiću možemo prepoznati darovito dijete, kao ono koje, u odnosu na svoje vršnjake, puno toga čini prije, brže, bolje, više, drugačije. U predškolskoj dobi darovitim djetetom smatramo ono koje, u aktivnostima kojima se bavi, dosljedno postiže značajno bolja, tj. iznadprosječna postignuća od svojih vršnjaka.

Prepoznali smo potrebu i toj djeci ponuditi primjerene aktivnosti koje će razvijati njihove interese, sposobnosti i sveukupne potencijale. Stoga, a velikim zadovoljstvom javljamo kako je DV Vukovar I započeo kraći program rada s potencijalno darovitom djecom u godini dana prije polaska u školu.

Kroz raznovrsne pokuse, zadatke, projekte, timske i individualne  igre te didaktička sredstva koja su na višoj razini misaonih procesa, djeca upoznaju i nadograđuju znanja o svijetu, prirodnim, matematičkim, kemijskim, fizičkim i znanstvenim načelima. Tako su u ovih prvih mjesec dana već započeli istraživanje o gravitaciji. Neka od pitanja koja su ih potaknula na proširivanje znanja o gravitaciji bila su: “Zašto ne mogu ostati u zraku kad skočim?”, “Zašto kiša ne pada iz zemlje prema oblacima?”, “Zašto mi kruh uvijek padne tako da se pekmez zalijepi za pod?”. Kroz igru, vježbe, zadatke, pokuse, proširili su praktična znanja na temu gravitacije i već započinju novi mini-projekt na temu “Reakcija” koji će zahtijevati mnogo pokusa, zaključaka,  argumenata i kemijskih načela.

Vjerujemo kako ovim program otvaramo vrata jednom novom načinu rada sa skupinom djece koja imaju potrebu za više znanja, izazova, više pitanja te potrebu za više istraživanja i samostalnim otkrivanjem spoznaja koje ih okružuju. Kraći program rada s potencijalno darovitom djecom je još jedan pokazatelj važnost prepoznavanje potreba, interesa i sposobnosti djece te njihovo poticanje od rane dobi.

Povezane vijesti