Menu Close

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u našem vrtiću

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst posjetio je Vukovar te je u pratnji zamjenice gradonačelnika Grada Vukovara Ivane Mujkić, načelnika Američkog ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadira Matthewa Dennya, generala Denisa Tretinjaka i ravnateljice Dječjeg vrtića Vukovar 1 Mirjane Kulić obišao je objekt Dječjeg vrtića Vukovar I, područni objekt Mitnica koji je prije godinu dana obnovljen sredstvima Inžinjerskog korpusa američke vojske, Grada Vukovara i Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

”Ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost i time nešto najvažnije što možemo učiniti. Nažalost, neke generacije uključujući i moju nisu imale na lijepo djetinjstvo niti priliku na pohađanje vrtića u svome kvartu i svome gradu jer smo bili raseljeni po cijeloj Hrvatskoj. Naša djeca na sreću imaju tu priliku, a naša je obveza i dužnost učiti ih da sutra budu dobri ljudi te im osigurati sretno djetinjstvo,” rekla je zamjenica Mujkić zahvaljujući predstavnicima Veleposlanstva SAD-a na sudjelovanju u ovoj investiciji.

Objekt je obnovljen jer je gradska četvrt Mitnica bila kritična po pogledu pružanja mogućnosti mladim obiteljima za smještaj djece u vrtiću tako da je dio djece morao ići u vrtićke objekte drugih četvrti. Proširenjem kapaciteta otvorena je mogućnost za odvijanje programa pet skupina te su omogućeni potrebni standardi koje zahtjeva moderan pedagoški pristup.

„Zaista je bilo mnogo upita za upis i nismo svima mogli izaći u susret. Dvoranu smo morali pretvoriti u sobu dnevnog boravka. Otvaranjem ovoga objekta djeca imaju novu dvoranu za svoje aktivnosti i vježbanje, a imaju i blagovaonicu, prostor primjeren za jelo,” rekla je ravnateljica Kulić.

Ukupna vrijednost za izvođenje radova i ugradnji robe iznosila je 4.619.658,85 kuna, od čega je Inženerijski korpus američke vojske sufinancirao s 3.577.163,70 kuna, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara s 910.377,78 kuna, a Grad Vukovar 132.117,37 kuna.

2016/2017 pedagoške godine u objektu je boravilo 90-ero djece, a sada objekt pohađa 120-ero djece. Također, zaposlene su tri nove osobe od čega su dvije odgojiteljice i jedna spremačica.

Specifični cilj ovoga projekta je smanjenje preopterećenosti vrtića kroz povećanje fizičkog i ljudskog kapaciteta dogradnjom zgrade te novim zapošljavanjem čime se većem broju djece omogućuje pohađanje vrtića. Time se ostvaruju zajamčena prava svakog djeteta predškolskog uzrasta na kvalitetan rani razvoj i učenje. Opći cilj projekta je doprinijeti društveno-gospodarskom razvoju grada Vukovara i poboljšanju kvalitete življenja dostupnošću kvalitetne vrtićke usluge.

Djeca su radosno dočekala veleposlanika i goste te im priredila predstavu, a veleposlanik Kohorst istaknuo je kako su djeca diljem svijeta ista te da im se trebaju omogućiti uvjeti za pravilan rast i razvoj.

Povezane vijesti