Menu Close

DJECA I KORONA VIRUS

Dragi roditelji,

Pandemija korona virusa donijela je sa sobom neizvjesnost i značajne promjene u našoj svakodnevnici i uobičajenom načinu života. Novonastala situacija izaziva strah i zabrinutost kod svih nas, pa tako i kod djece, koja često ne razumiju što se događa i kako to da se njihov dosadašnji uobičajeni način života odjednom promijenio. O korona virusu se danas svugdje priča, na televiziji, radiju, društvenim mrežama… Stoga ne dozvolite da djeca sama tumače naslove ili ono što čuju jer dječja mašta može razviti scenarije koji su puno strašniji od onoga što se zaista događa.

Prije svega, provjerite što dijete zna o virusima i kako općenito razumije bolesti. Zatim kratko i jasno iznesite činjenice koje dijete zanimaju, a koje Vi smatrate relevantnim. Ne nudite previše informacija. U redu je ako nemate odgovore na sva pitanja. Cilj razgovora je djeci pružiti podršku i pokazati da ste tu za njih.

Uvijek vodite računa o tome koliko dijete ima godina. Pazite na razgovore koje vodite sa svojim partnerom/icom ili starijom djecom pred svojim mališanima.

S djetetom možete razgovarati o tome što možemo učiniti za svoje zdravlje i što možemo kontrolirati, poput pranja ruku, održavanja higijene, ne dodirivanju očiju, nosa i usana svojim rukama, izbjegavanje rukovanja i okupljanja.

Držite se rutine! Svima nam je za mentalno zdravlje i osjećaj sigurnosti važna predvidljivost, koju u ovoj situaciji nažalost nemamo, jer nam je u prvom redu ograničeno kretanje, ne znamo kada ćemo se vratiti na posao i koliko dugo ćemo morati održavati socijalnu distancu. No, ono što možemo učiniti kako bismo djeci dali osjećaj predvidljivosti je svakodnevna rutina, a na nju možemo utjecati. Ništa ne pomaže i ne smiruje kao rutina. Stoga, neka se djeca drže uobičajenih aktivnosti koje nisu vezane za druge ljude, a to je da se ujutro bude u isto vrijeme kao i do sada, neka navečer idu na spavanje u isto vrijeme, neka se igraju kada su se i prije igrali, neka imaju obroke i ritam dana kao i uvijek.

Važno je napomenuti da se kod odraslih u ovoj situaciji mogu pojaviti različite emocije – strah, briga, uznemirenost. I djeca se mogu (a i ne moraju) i sama osjećati tako. Moguće je da će djeca tražiti više Vaše blizine, češće Vas zvati, ili pak razviti iznenadne strahove (osobito noćne), noću dolaziti u roditeljski krevet, početi mokriti u krevet, imati noćne more, burno reagirati. U takvim situacijama važno je djetetu poslati poruku da ste tu, da ćete ga štititi i da ga volite. Stoga je važno biti strpljiv i prema sebi i prema djeci i držati se svakodnevne rutine koliko god možemo. Jer ona i nama i djeci daje osjećaj kontrole.

S obzirom kako djeca imaju nepresušnu potrebu za igrom i učenjem, a ova krizna situacija omogućava roditeljima provođenje više vremena sa djecom kod kuće, podijeliti ćemo s Vama nekoliko provjerenih sadržaja koji mogu pomoći da lakše prebrodite ovo izazovno vrijeme.

Preporučamo slikovnicu za djecu (ali i odrasle) autorice Ide Marinić o tome kako se slagati sa svojom obitelji i sa svijetom općenito dok smo zaglavljeni jedni s drugima u ovim vremenima. U slikovnici se kroz priču, slike i pitanjima vođen razgovor na nenametljiv način opisuje važnost međusobnog razumijevanja i odgovornosti. Pitanja također pomažu djetetu da razjasni situaciju u kojoj se nalazimo i da iz nje izvuče najbolje.  Slikovnica je dostupna na linku:

https://drive.google.com/file/d/1rejd47qBRR3pOQtEQxFteOle0OQYoqeD/view?fbclid=IwAR3Pu5kC3CO8T7Vo9JkcIyBR-_ypipegOtI7WR9XemCKrFsSs_kwwFd6aXY

Knjiga “Nešto se jako čudno dogodilo u mojem gradu” namijenjena je odraslima kako bi pomogli djeci u dobi od 3 do 8 godina u boljem razumijevanju pandemije korona virusa. Knjiga je dostupna na linku:

https://mcusercontent.com/a1c6d3406ea095d87250ff2d1/files/2df239ac-4da7-4fad-a9dc-735ead673cb2/Ne%C5%A1to_se_jako_%C4%8Dudno_dogodilo_u_mojem_gradu.pdf?fbclid=IwAR194KVgf43dVd5l4XceHrZ6no3oCU4uS6q2YlC8f_SsI4YpLnku3NdrHbA

Na youtoube kanalu Vježbaonica sreće zajedno sa svojom djecom na zabavan način naučite kako se virusi i bakterije prenose, gdje se skupljaju i kako ih unosimo u svoj organizam:

https://www.youtube.com/watch?v=zmVaESQRadI

Za aktivnosti s djecom kod kuće isprobajte neke od ovih primjera:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/ostanidoma-nemamo-se-cime-igrati-preselimo-igre-u-kuhinju-i-blagovaonicu/

Ostanite doma, čuvajte sebe i svoje najmilije!

Pripremila – Ana Bilušković, psihologinja

Povezane vijesti