Menu Close

Nisu vreće sve za smeće

U našem ekovrtiću Leptirić prije više od 10 godina započeli smo s projektom “Nisu vreće sve za smeće” kroz koji smo još tada pokušavali razviti svijest o štetnosti jednokratne plastike na nas okoliš, posebice plastičnih vrećica. 

Zbog visokih troškova reciklira se manje od 1% vrećica, dok ostalih 99% završava u prirodi (morima, rijekama, jezerima) gdje ubijaju stotine tisuća životinja koje ih zamjene za hranu. Kada jednom proguta plastičnu većinu, životinja je ne može probaviti tako da ona ostaje u crijevima i uzrokuje vrlo sporu i bolnu smrt. Gotovo dvije stotine morskih vrsta (kitova, dupina, kornjača) umire na taj način. Česta su meta i ptice, do kojih vjetar donese plastične vrećice.

Našim programima i projektima uključujemo obitelji naših polaznika kao i našu lokalni sredinu na ekološki prihvatljiva ponašanja u skladu s prirodom. 

U nas projekt “Nisu vreće sve za smeće” uključio se i lokalni poduzetnik Kristijan Adžaga s kojim ostvarujemo dugogodišnju suradnju u vidu doniranja reciklažnog materijala. Ove godine pokrenuo je brand Kivo bags koji se također zalaže za isključenje jednokratne plastike te smo to prepoznali kao izvrsnu priliku za unaprjeđivanje našeg projekta. Naime, on je donirao vrećice koje su mali ekolozi iz ekovrtića Leptirić oslikali i na svakoj napisali jasne i snažne ekoporuke koje su dio svakodnevice našeg vrtića.

Već je podijeljeno nekoliko stotina vrećica lokalnoj zajednici i ne planiramo stati na tome jer smo kao ekovrtić svjesni naše odgovornosti spram zaštite okoliša.

Povezane vijesti