Menu Close

Ljeto u vrtiću, da ili ne?!

Školarci su svoj zaslužen odmor od školskih obaveza dobili, a što je s djecom predškolske dobi? Imaju li oni pravo na praznike? Neki i dalje odlaze u vrtić, a neki izbivaju cijelo ljeto. Mnogi se roditelji pitaju koje je bolje rješenje i treba li dijete ići u vrtić. To pitanje zanima i one koji su u to vrijeme na godišnjem odmoru. Roditelji mlađe djece se pitaju da li je bitno zadržati rutinu odlaska u vrtić. Za razliku od nas odraslih koji mrzimo rutinu i nastojimo je pod svaku cijenu izbjeći, djeca je obožavaju. Ona im daje osjećaj kontrole nad situacijom i okolinom, te im daje osjećaj sigurnosti. Za malu djecu rutina je važna, no imajte u vidu da se ona značajno mijenja u dječjim vrtićima od srpnja kada polako počinje korištenje godišnjih odmora. Srpanj i kolovoz tradicionalno su mjeseci kada odgojiteljice u vrtićima moraju iskoristiti godišnji odmor, a nerijetko se i veći radovi obavljaju u tom periodu. Kako se i odgojiteljice moraju odmoriti i napuniti baterije za nove izazove u rujnu, imajte razumijevanja za sve promjene koje vas očekuju u tom razdoblju.
Ono što je bitno da svi znaju je da je svima potreban barem mali odmor od svih obveza, roditeljima radnih, a djeci vrtićkih (školskih).
Rutina zbog koje vodite dijete u vrtić tijekom godine u ljetnom će periodu biti znatno narušena, stoga ona ne treba biti jedini razlog pohađanja vrtića ljeti.
Neki roditelji nemaju alternativu jer rade i nema im tko čuvati djecu, no oni koji su kod kuće ne moraju se brinuti da će djeca propustiti važno gradivo koje neće više moći nadoknaditi, ipak je riječ o vrtiću, stoga dragi roditelji, ne brinite!
Dijete će tijekom ljeta mnogo toga naučiti u kvalitetnom obiteljskom druženju i igri s roditeljima, bakama i djedovima. Ljeto je idealno vrijeme da dijete boravi vani, da se igra s prijateljima iz susjedstva, kupa u moru i uživa u morskim radostima. Za razvoj djeteta važno je da dijete dira pijesak, prevrće ga i osjeća toplinu ili hladnoću, strukturu i težinu, spozna razliku između mokrog i suhog pijeska. Crtanje prstima u pijesku poboljšava taktilnu osjetljivost, koordinaciju pokreta i razvoj odnosa lijevo-desno već kod vrlo male djece. Različite kantice i cjedila te plastične čaše iz kojih se voda može prelijevati doprinose razvoju koordinacije oko – ruka, poboljšavaju fokusiranje i razvijaju koncentraciju.

Djeca vole biti kod kuće okruženi svojim najmilijima, okruženi svojim igračkama koje će koristiti baš onako kako oni žele i kada to žele, stoga ima je vrlo važan odmak od vrtića kao i odraslima od posla. Boravak u vrtiću djeci je najčešće jedina obaveza u predškolskoj dobi, a s vremena na vrijeme potreban im je odmak. Svaki put kad idete na godišnji odmor priuštite ga i svom djetetu kako bi i ono moglo napuniti baterije za nove izazove koji dolaze. To vrijeme iskoristite u maženju, organizirajte svaki dan u detalje kako bi se mogli posvetiti djetetu, a i sebi samima. Organizirajte izlet, posjet muzeju ili kazalištu, istražite parkove i šume, upoznajte svoje dijete i zbližite se s njim.

Povezane vijesti