Menu Close

Zabava s vodom na +35

U ove vruće dane roditeljima predlažemo jednostavne ideje i igre s djecom koje će vas rashladiti, skratiti vruće dane, a zasigurno i nasmijati. Glavni i nezaobilazni element je voda. Dijete doživljava vodu kao sredstvo kojim zadovoljava neke svoje potrebe, ali i u vidu raznih padalina (kiša, snijeg, inje, rosa, led, tuča). Voda je predmet dječjeg interesa, njegove želje i potrebe da ju istraži, dovede u vezu s raznim predmetima, da istraži sebe u interakciji s vodom. Voda je djeci privlačna jer je neoblikovana, podatna, difuzna i istodobno umirujuća tvar s kojom je moguće djelovati na različite načine i s raznim drugim predmetima i materijalima.

Na tom tragu Vam i iznosimo nekoliko ideja kako je iskoristiti u ovim ljetnim danima.

IGRE S VODENIM BALONIMA Balone napunjene vodom možemo iskoristi na različite načine, a jedan od njih je i igra ”lov na vodene balone”. Za ovu igre potrebni su vam samo vodeni baloni, kantice za spremanje balona. Potrebno je napuniti balone vodom i sakriti ih. Slijedi potraga za vodenim balonima, a kada se svi pronađu i sakupe bitka može početi i to je onaj dio koji izmami najviše smijeha.

Igre s balonima je fantastična zabava za sve generacije. Možete s vašom djecom igrati i ”dodavanje vodenim balonima”  Kako bi baloni donekle ostali sačuvani potrebne su vam plastične posude od deterdženata, karnisteri s izrezanim dnom ili sl. Važno je oblijepiti rubove kako bi se umanjila mogućnost pucanja. Ako i do toga dođe, rashladit ćete se u vruće ljetne dane. Ili možete iskoristiti i neko odgovarajuće suđe iz kuhinje.

”Utrka s balonima”

 Napunjene balone potrebno je nositi na kuhači i trčati s njima. Pobjednik je najbrža ekipa ili najbrži trkač.

”Uhvati ako možeš”

Ovisno o broju djece i odraslih, igra se u parovima ili u timovima. Potrebni su ručnici za plažu, napunjeni baloni i dodavanje može početi. Cilj je uhvatiti balon koji protivnički tim baca prema drugom ručniku.

”Gađanje mete”

Veselo raspoloženje duh će se ostvariti i s gađanjem postavljenih meta vodenim balonima. Ako je meta obilježena bodovima – pobjednik je onaj koji skupi najviše bodova gađanjem u metu.

ZAMISLIMO DA SMO NA PLAŽI

Ljeto je dugo, a ako nismo u mogućnosti otići na more – čini nam se još duže. Ali to nas ne spriječava napraviti djeci plažu u vlastitom dvorištu. Sve što je potrebno je bazenčić s voodm, ručnici, naočale, kreme za sunčanje, kupaći kostim i dobro raspoloženje.

IGRE S VODENOM SPUŽVOM

Za ovu je aktivnost potrebna spužva natopljena vodom i dobra kondicija u nogama. Lovi ona osoba koja ima mokru spužvu. Lovi ona osoba koja ima mokru spužvu. Kada ulovi/smoči, osoba koja je ulovljena ponovno natopi spužvu vodom i lovi dalje. Ako od silnih vrućina baš i nemate volju za trčanjem, predlažemo vam i malo sporiju varijantu. Cilj igre je prenijeti vodu iz jedne posude u drugu koristeći samo spužvu. Pobjednik je onaj koji prvi uspije prenijeti vodu iz jedne posude u drugu sa što manje prolijevanja.

ČAŠA NA GLAVI

Preciznost možemo vježbati i kroz sljedeću aktivnost: zadatak je nositi na glavi čašu s vodom i što prije stići do posude na cilju.

ULOVI JABUKU

Veću posudu napunite s vodom, ubacite unutra 4-5 jabuka. Zadatak je ustima uhvatiti jabuku. Pobjednik je onaj koji uhvati više jabuka.

ZA MLAĐU DJECU ….

Često nastojimo kupovati skupe igračke, a onda uvidimo za nešto puno jednostavnije zaplijeni pažnju djeteta. Za mlađu djecu predlažemo najjednostavnije, ali i najzabavnije igre s vodom.

Neka jedan dan kupa bebe, robicu, štipaljkama kači robicu na sušenje, drugi dan neka pere svoe igračke, punudite mu i krpu neka ih briše. Ponudite djetetu cjedilo, lijevak, plastične čaše, čepove, teže i lakše predmete, lavor, vodu i pustite neka dijete vodi aktivnost svojom maštom.

Na taj način dijete će vježbati motoriku i koordinaciju , uživati u zabavi  a istovremeno  manipulirati različitim materijalima i teksturama

Povezane vijesti