Menu Close

ODRŽAN TREĆI BUVLJAK U PO LEPTIRIĆ

Unutar projekta ”Daj pet za zeleni svijet”, prošle godine smo proveli dva buvljaka ispred PO Leptirić u organizaciji odgojitelja, roditelja i djece spomenutog objekta. Akcija se pokazala hvale vrijedna stoga smo ove godine odlučili nastavit provodit spomenutu akciju, ali ovog puta u sklopu jednog drugog projekta. Projekt o kojem je riječ je ”VRTIĆ U ZAJEDNICI”. Cilj projekta je maksimalno uključivanje vrtić u sve sfere života lokalne zajednice kroz uspostavljanje brojnih suradnja s vanjskim čimbenicima.

Dulji period rada u posebnim epidemiološkim uvjetima, učinio je da su brojne suradnje prestale i nažalost, vrtić se morao zatvoriti u svoja četiri zida. Taj dio nam je posebno teško pao, a sada je vrijeme za intenzivne promjene. Spomenut ćemo samo neke od već odrađenih suradnji: policija, vatrogasci, HGSS-s, sljedeća je suradnja s lovačkim društvima, a sve ostale suradnje za sada još nećemo otkrivati. Tako je i organizacija ovoga buvljaka dio projekta kojim želimo naglašenije istaknuti kako je vrtić važan dio lokalne zajednice.

Isto tako, podsjetit ćemo se kako PO Leptirić i dalje svoj rad nastoji usmjeriti prema održivom razvoju, pa je ova aktivnost odraz upravo tog cilja. Još jedno ćemo spomenuti da je samo u proizvodnji tekstila i odjeće, 2015. godine utrošeno 79 milijardi kubičnih metara vode. Za usporedbu, ukupna potrošnja cjelokupnog gospodarstva EU u 2017. iznosila je 266 milijardi kubičnih metara što znači da tekstilna industrija godišnje potroši vode koliko i 1/3 građana i gospodarstva u EU. Samo za proizvodnju jedne majice kratkih rukava potrebno je 2,7 m3 vode, što je količina vode za piće koju jedna osoba konzumira u periodu od 2,5 godine. Mogla bi istaknuti još činjenica koji govore koliko veliko onečišćenje i potrošnju vode čini tekstilna industrija, ali vjerujem da je ovo sasvim dovoljno kako bismo prepoznali važnost ove inicijative organizirane od strane naših odgojitelja PO Leptirić.

Povezane vijesti