Menu Close

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKE KNJIGE

U ponedjeljak 14. studenoga 2022. godine, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2022. godine djeca iz DV Vukovar I, “Ljubičice” posjetila su ogranak Borovo naselje Gradske knjižnice Vukovar. U uvodnom dijelu radionice knjižničari su djeci pročitali edukativnu slikovnicu pod nazivom „Raznobojno čudovište : priča o osjećajima“ čija je autorica Anna Llenas, a prevoditeljica Maja Šimleša. Djeca su pozorno slušala dok je knjižničarka čitala. Osjećaji su predstavljeni određenom bojom (žuta-sreća, plava-tuga, crvena-ljutnja, crna-strah, zelena-smirenost). Jednostavne boje ilustracije istima su djeci pomogla lakše razumjeti osjećaje. Nakon toga su iz košare uzimali izrezane papiriće u spomenutim bojama prema svom trenutnom osjećanju. Zatim su objasnili zašto baš ta boja i osjećaj te su svatko za sebe, u staklene čaše, prema bojama, stavili svoje izabrane papiriće. Crnih i crvenih nije bilo uopće, jedan plavi, a sve ostalo žuti i zeleni. To govori kako je to sretna i smirena vrtićka skupina radi čega su i odgajateljice izuzetno sretne.

U drugom kreativnom dijelu radionice djeca su izrađivala straničnike, djevojčice ljubičaste, a dječaci plave. Svatko je na svoj straničnik zalijepio svoj izabrani papirić osjećaja. Djeca su na kraju knjižničarima otpjevali pjesmicu po izboru.

U četvrtak 10. studenoga 2022. godine, u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2022. godine djeca skupine “Maslačak” su posjetila Ogranak Borovo naselje Gradske knjižnice Vukovar. U uvodnom dijelu radionice knjižničari su s djecom razgovarali o ekologiji, zaštiti prirode, reciklaži papira i plastike, što rade u svom eko vrtiću i kako se ophode prema prirodi. Također su im pročitali edukativnu slikovnicu pod nazivom „Ptičice ne mogu disati“ iz serije slikovnica „Čuvajmo prirodu – spasimo Zemlju“, čija je prevoditeljica Winkler Maja, a nakladnik Kastav : Extrade.

U drugom kreativnom dijelu radionice djeca su izrađivala straničnike u zelenoj boji jer je to boja koja najbolje opisuje prirodu. Nakon toga su po izboru crtali ptice, cvijeće, drveće.

Povezane vijesti