Menu Close

Čitati djeci. Čitati s djecom.

Jedna od najčešćih aktivnosti obiteljskog doma je čitanje djeci različite priče, istraživanje slikovnica, pričanje priča i slično. Za čitanje djeci nikada nije prerano jer za svaku određenu dob djeteta postoje različite vrste primjerenih slikovnica, knjiga, priča.

Ukoliko djeci čitamo od najranijih dana na taj način potičemo razvijanje i korištenje osjetila (sluh – zvukovi iz priče, glas osobe koja čita, rime, riječi……, vid – prepoznavanje predmeta iz slikovnica, imenovanje…, dodir – pokazivanjem pojmova, opipavanjem taktilnih podražaja iz slikovnice). Ekspresivnim čitanjem na glas, već od najranije dobi možemo razvijati prve forme „govora“ – gugutanje, oponašanje zvukova i glasovno eksperimentiranje. Najvažnije je da pokazivanjem interesa za čitanjem te emocionalnim povezivanjem s djetetom za vrijeme čitanja, kod njega razvijamo ugodne asocijacije i ljubav prema knjizi i čitanju.

Slikovnica su najbolja alternativa ekranima. U vremenu kada je ekranizacija, kao i njezine posljedice, toliko izražena – pozivamo Vas da slikovnice budu Vaš alat u borbi protiv mobitelja, tableta, tv… Slikovnicom zadovoljava sve ono što mu je bitno za njegov rast i razvoj:

1.  Ima Vas pored sebe te se na taj način ostvaruje ona prijeko potrebna privrženost kada su djeca još mala

 2. Uz Vaš glas i čitanje, opisivanje, promjenu tona glasa dijete upija verbalni svijet oko sebe i stvaraju se temelji govora, usvajanja gramatičke strukture, imenovanje stvari oko njega, logičko povezivanje događaja, praćenje slijeda događaja i još puno toga.

3. Kada se djetetu ponudi slikovnica i kada se skupa uključite u otkrivanje njezinih tajni – djetetu često postaje omiljena aktivnost koju može puno puta ponavljati.

Kod starije djece se razvijaju važni elementi predčitalačkih vještina kao što su: prepoznavanje smjera pisanja s lijeva na desno, prepoznavanja oblika slova, spajanje glasova sa određenim slovom… Čitanjem priča razvijaju svoje dugoročno i kratkoročno pamćenje, razvijaju vještinu prepričavanja, praćenja slijeda događaja (što je bilo prije, a što kasnije), usvajaju nove riječi i šire svoj vokabular, razvijaju svoju kreativnost i maštu, razvijaju osjećaj za detalje i još mnogo toga.

Budući da djeca ne vole rastanak s roditeljem prije spavanja, čitanjem se vrlo lako mogu umiriti, opustiti te usred priče i zaspati. Čitati možete u bilo koje doba, kada ste (i dijete i roditelj) za to raspoloženi, a trajanje pričanja priče treba ograničiti na vrijeme dok traje interes djeteta.

U nastavku Vam iznosimo neke savjete kako čitati djeci i s djecom

1. stavite dijete u krilo da može pratiti ilustracije dok vi čitate. Uz to svakako mu dajte priliku da i ono samo lista slikovnicu. Ponekad djeca više uživaju u okretanju stranice nego njezinom slušanju.

2. uključite dijete u priču. Pokazujte na ilustracije i postavljajte mu pitanja, imenujte, komentirajte, opisujte događaje na slikama i ukoliko možete povezujte ih s djetetovim iskustvom (npr. Vidi traktor. Takav ima i tvoj dida, zar ne?). Drugim riječima, situacije i likove iz slikovnice povezujte s osobama ili životinjama koje dijete zna u stvarnom životu. Na stranicama koje su djetetu najzanimljivije zadržite se dulje, onoliko koliko dijete želi.

3. učinite priču zanimljivom. Ovdje dolazi vaša kreativnost i gluma do izražaja. Improvizirajte, gestikulirajte, prilagodite sadržaj nečemu što dijete zna u stvarnom životu i što ga zanima. Oponašajte zvukove vozila, životinja i sl. Uživite se u ulogu i pokažite entuzijazam u čitanju ili glumi. Stvarajte rime i pjevajte pjesmice. Učinite priču ”živom”.

4. Pratite interes  i sposobnost djece. Potrebno je obratiti pozornost na vrijeme koje dijete može zadržati koncentraciju i interes za pričom. Često dijete neće htjeti saslušati priču do kraja i to je u redu.

5. Razgovarajte nakon priče. Ovo je posebno važno kod starije djece, a odnosi se na poticajna pitanja koje će vam biti temelj razgovora. Postavljajte pitanja otvorenog tipa na koja nema krivih odgovora. Poigrajte se s kreativnošću i ”što bi bilo kad bi … npr. vuk bio dobar, lovac zločesti”. Proširujte dječje odgovore, potaknite ih da odgovaraju punom rečenicom, budite djetetu ispravan model govora (gramatičke strkture, izgovora glasova …)

Ne zaboravite večeras s djetetom pročitati ili prelistati barem jednu slikovnicu koje će ga odvesti u san. I upamtite: djeca koja čitaju i slušaju najbolje priče postaju koji misle.  

Povezane vijesti