Menu Close

Imaju li djeca pravo na godišnji odmor?

Školarci broje dane do kraja nastavne godine, a što je s predškolcima? Imaju li oni pravo na praznike? Neki i dalje odlaze svakodnevno u vrtić, neki su manje redoviti, a neki izbivaju cijelo ljeto. Mnogi se roditelji pitaju koje je bolje rješenje i treba li dijete ići u vrtić bez obzira na to što su oni na godišnjem. Za malu djecu iznimno je važna rutina, no imajte u vidu da se ona značajno mijenja u dječjim vrtićima od početka srpnja kada polako počinje korištenje godišnjih odmora. Srpanj i kolovoz tradicionalno su mjeseci kada odgojitelji u vrtićima moraju iskoristiti godišnji odmor, a nerijetko se i veći radovi obavljaju u tom periodu. Stoga se u vrtiću tijekom ljeta događaju brojne promjene. Rutina zbog koje vodite dijete u vrtić tijekom godine u ljetnom će periodu biti znatno narušena, stoga ona ne treba biti jedini razlog pohađanja vrtića ljeti. Neke od promjena su spajanje grupa (starijih i mlađih skupina), druge odgojiteljice, promjena svakodnevne rutine i rasporeda na koje su naviknuli tijekom godine. Takva ljetna organizacija na neku djecu može djelovati stresno.

Neki roditelji nemaju alternativu jer rade i nema im tko čuvati djecu, no oni koji su kod kuće ne moraju se brinuti da će djeca propustiti važno gradivo koje neće više moći nadoknaditi, stoga dragi roditelji, ne brinite! Onoliko koliko roditelji imaju godišnjeg odmora, koliko nisu u obvezi odlaziti na posao, kada god to bilo, ljeti, zimi, u jesen ili na proljeće, preporuka je struke da u tom periodu i dijete odmori od vrtića. Ne zato što bi to na bilo koji način bilo bitno za odgojitelje, nego samo i jedino zato što je to važno i potrebno vašem djetetu.

Dijete može mnogo toga naučiti u kvalitetnom obiteljskom druženju i igri s roditeljima, te bakama i djedovima. Promjena sredine također je dobra za dijete i donosi mnoge benefite, bilo da je riječ o odlasku na selo ili na more. Ljeto je idealno vrijeme da dijete boravi vani, da se igra s prijateljima iz susjedstva. Studije potvrđuju da je igra na otvorenom bez nadzora dobra za djecu. Istraživanje susjedstva kroz igru bez nadzora starijih dobro utječe na djetetovo fizičko i psihičko zdravlje te razvoj socijalnih vještina. Ako je cijela godina bila isplanirana i programirana, ne mora biti i ljetni period. I djeci treba odmor od godišnjih obveza i rutine!

Povezane vijesti